Veelgestelde vragen2024-05-18T14:51:15+00:00

Veelgestelde vragen over de overstap naar duurzaam verwarmen en verkoelen.

Hoe lang duurt het om een airco te installeren?2024-04-04T20:34:30+00:00

Doorgaans kan de installatie binnen een dag worden voltooid, maar dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie. De installatietijd van een airconditioningsysteem kan variëren afhankelijk van het type systeem en de complexiteit van de installatie. Onze gecertificeerde installateurs zorgen voor een vakkundige en efficiënte installatie, zodat je snel kunt genieten van jouw nieuwe airco

Hoeveel kost een airco?2024-04-04T20:30:50+00:00

De kosten van een airco inclusief plaatsing is afhankelijk van het type systeem, de grootte van de ruimte en eventuele extra functies. Bij Hard Verwarmend bieden we diverse opties voor het plaatsen van airco’s voor allerlei budgetten en onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een systeem dat past bij jouw behoeften en budget. Gemiddeld kost een airconditioningsysteem tussen de 2000 en 3000 euro.

 

Wat is de gemiddelde levensduur van een zonneboiler?2023-10-24T10:21:19+00:00

De gemiddelde levensduur van een zonneboiler is 25 jaar.

Is elk dak geschikt voor een zonneboiler?2023-10-24T10:21:10+00:00

Ieder dak is geschikt voor een zonnecollector. De maximale belasting per m2 is 35 kg voor een plat dak.

Werkt een zonneboiler ook op bewolkte dagen?2023-10-24T10:21:00+00:00

Ja, de zonneboiler werkt op daglicht en dus ook op bewolkte dagen.

Hoeveel kan ik met een zonneboiler besparen?2023-10-24T10:20:51+00:00

De belangrijkste vraag misschien betreft het bedrag dat je jaarlijks zou kunnen besparen met een zonneboiler. Ze leveren een lager rendement dan bijvoorbeeld warmtepompen, maar kosten ook aanzienlijk minder. Jaarlijks kun je met een kleine zonneboiler rekenen op een besparing van rond de €100 en wordt dit verdubbeld met een grote installatie. Echt grote verschillen in uw energierekening zult u dus niet merken.

Is er een subsidie voor zonneboilers?2023-10-24T10:20:36+00:00

De Investeringssubsidie Duurzame Energie loopt nog tot en met het jaar 2030 en deze is in het leven geroepen om financiële steun te bieden aan iedereen die een zonneboiler aanschaft. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidie. Zo moet je zonneboiler in de apparatenlijst staan en moet deze worden geïnstalleerd door een vakbekwame installateur. Het subsidiebedrag dat je terugkrijgt is afhankelijk van het soort zonneboiler dat je koopt. Dit ligt zo rond de 20% van het aankoopbedrag.

Wat is een zonneboiler?2023-10-24T10:20:25+00:00

Een zonneboiler bestaat uit 4 onderdelen. Er is een collector, een absorber, een warmtewisselaar en een opslagvat. De zonnecollector wordt warm door de zon en daarna ook de absorber. De warmte wordt dan vervoerd naar de warmtewisselaar en hier afgegeven aan het water. Het warme water wordt in het opslagvat verzameld waar het eventueel nog wordt naverwarmd door een CV-ketel voordat het kan worden gebruikt in uw woning. Je kunt een zonneboiler gebruiken voor het opwarmen van alleen het sanitaire water of je zwembad, maar ook het verwarmingswater of al het warme water dat je gebruikt.

Verbruikt een airco veel stroom?2024-04-04T20:31:08+00:00

Het energieverbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, waaronder het type systeem, de grootte van de ruimte, en hoe vaak die wordt gebruikt. Moderne airconditioners zijn echter ontworpen met energiezuinigheid in gedachten en kunnen efficiënt koelen en verwarmen, waardoor ze minder energie verbruiken dan oudere modellen.


Kan een airco ook verwarmen?2023-10-24T10:20:06+00:00

Ja, nieuwe modellen airco’s hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen.

Wanneer moet ik een airco bijvullen?2023-10-24T10:19:57+00:00

Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel minder begint te koelen of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u niet zelf doen. Hiervoor moet u een erkend specialist inschakelen. 

Moet een airco regelmatig onderhouden worden?2024-04-04T20:32:01+00:00

Een airconditioning is makkelijk te onderhouden. Door regelmatig onderhoud kan een airconditioningsysteem langdurig en probleemloos functioneren. Om zo lang mogelijk van uw airco te kunnen genieten, is periodiek onderhoud aan uw split airco belangrijk. Met periodiek onderhoud verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw airco. Hoe vaak de split airco onderhouden moet worden, is afhankelijk van het type toestel.

Bij Hard Verwarmend bieden we uitgebreide periodieke onderhoudsprogramma’s aan, uitgevoerd door professionals om ervoor te zorgen dat jouw airco in topconditie blijft. Tijdens het onderhoud wordt de werking van het aircosysteem gecontroleerd en wordt zowel de binnen- als buitenunit schoongemaakt. Daarnaast worden de luchtfilters gereinigd en wordt het aanwezige koudemiddel gecontroleerd. 

Hoeveel geluid maakt een airco?2023-10-24T10:19:35+00:00

De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd. Een goed onderhouden split airco gaat bij gemiddeld gebruik zo’n 12 tot 15 jaar mee. 

Welke airco heb ik nodig?2024-04-04T20:33:34+00:00

Welke airco u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte die je wilt koelen en verwarmen, je budget en persoonlijke voorkeuren. Bij Hard Verwarmend bieden we een breed scala aan opties, waaronder split-unit systemen, multi-split systemen en centrale airconditioning, zodat je een systeem kunt kiezen dat perfect past bij jouw behoeften. Vervolgens moet gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen verkoelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk. Een adviseur kan u hier altijd bij helpen.

Is een airconditioningsysteem ongezond?2023-10-24T10:19:10+00:00

Een airco is in principe niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten. Ook adviseren wij om de temperatuur niet te laag in te stellen. Zorg ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet meer dan ongeveer 5 graden is. Anders heeft u een grotere kans om verkouden te worden.  

Waar kan ik de airco plaatsen?2023-10-24T10:18:56+00:00

Het is belangrijk dat zowel de binnen- als buitenunit op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden

Hoe werkt een airco installatie?2023-10-24T10:18:45+00:00

De werking van een airco is vergelijkbaar met deze van je koelkast of diepvries. Het onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten. Voor je koelkast betekent dit de keuken maar voor een airco wordt de warme binnenlucht gewoon naar buiten afgevoerd ( airco met buitenunit of afvoerslang ). De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die werd aangemaakt door de airco. Centraal staat een compressor met koelvloeistof. Door de warmte wordt deze koelvloeistof een gas waarin de warmte van de lucht wordt opgevangen. Door dit gas ook nog eens naar een condensor te sturen welke het gas weer een vloeistof maakt, kan de opgeslagen warmte afgegeven worden aan de buitenlucht. Dit proces wordt steeds herhaald zolang de airco aanstaat en werkt.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?2023-10-24T10:17:40+00:00

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.

Hij is geschikt voor huizen die voldoende geïsoleerd zijn. De warmtepomp kan het huis dan altijd warm krijgen. Op echt hele koude dagen heeft de warmtepomp een elektrisch element dat de temperatuur tijdelijk kan verhogen.

Heb ik zonnepanelen nodig als ik een warmtepomp wil aanschaffen?2023-10-24T10:16:45+00:00

Nee, je hebt geen zonnepanelen nodig als je een warmtepomp wilt aanschaffen. Ook als je stroom van het elektriciteitsnet afneemt, ga je met een warmtepomp besparen op je energierekening. In onze besparingen houden we dan ook geen rekening met zonnepanelen.

Wel kunnen zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp je extra voordeel opleveren voor het klimaat én je portemonnee. Je gebruikt dan immers ook zelf opgewekte groene stroom voor de warmtepomp en die stroom hoef je niet in te kopen van het net. Hoe groot het financiële voordeel is, hangt onder andere af van de hoeveelheid stroom die je kunt salderen met de salderingsregeling. Dat zit zo: de opbrengst van zonnepalen is het hoogst in de zomer en het laagst in de winter, terwijl de stroomvraag van een warmtepomp in de winter hoger is dan in de zomer. Een warmtepomp verwarmt immers in de winter het huis en heeft in de zomer alleen stroom nodig voor het warme water voor de douche en keuken (in het geval van een volledig elektrische warmtepomp). Met jaarlijks salderen maakt dit verschil in vraag en aanbod niet uit omdat je teruggeleverde zonnestroom in de zomer kunt ‘wegstrepen’ tegen de stroom die je warmtepomp in de wintermaanden verbruikt. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd zal je steeds vaker stroom tegen netstroomprijzen gebruiken en wordt het steeds belangrijker om slim gebruik te maken van je zonnestroom. Bijvoorbeeld door de zonnestroom overdag te gebruiken om een voorraadvat voor warm water op te warmen. Maar bedenk: ook zonder het extra voordeel van zonnepanelen is verwarmen met een warmtepomp aantrekkelijker dan verwarmen met een cv-ketel op gas.

Is elk huis geschikt voor een elektrische warmtepomp?2023-10-24T10:16:56+00:00

Een volledig elektrische warmtepomp is vooral geschikt voor woningen met redelijke tot goede isolatie. Heb je nu nog geen of matige isolatie? Dan is een hybride warmtepomp wellicht een betere keuze. 

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?2023-10-24T10:17:04+00:00

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.

Hij is geschikt voor huizen die voldoende geïsoleerd zijn. De warmtepomp kan het huis dan altijd warm krijgen. Op echt hele koude dagen heeft de warmtepomp een elektrisch element dat de temperatuur tijdelijk kan verhogen.

 

Kan ik met een hybride warmtepomp ook koelen?2023-10-24T10:18:14+00:00

Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco. Weet wel dat het veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen. Daarnaast moet ook je verwarming geschikt zijn: er bestaat bij koelen namelijk een risico op condensvorming. Standaard radiatoren zijn hier niet geschikt voor.

Met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is het mogelijk om ‘passief’ te koelen. Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven. Ook hier geldt dat je afgiftesysteem geschikt moet zijn.

Waarom is een hybride warmtepomp duurzaam en zuinig?2023-10-24T10:18:19+00:00

Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte. Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. Omdat je ook minder aardgas gaat verbruiken, gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gemiddeld met 30 procent omlaag. En de CO2-winst wordt steeds groter als in de toekomst de stroom groener wordt door meer zon- en windenergie.

Wat is een hybride warmtepomp?2023-10-24T10:18:22+00:00

Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met je cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruik je minder aardgas. De warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om je huis mee te verwarmen. Op veel dagen zorgt de warmtepomp voor de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het heel koud is of als het huis snel warm moet worden. De cv-ketel zorgt ook voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel ieder huis. Je hebt er wel meer aan als je je woning tegelijk beter isoleert. 

Hoeveel stroom kost infraroodverwarming?2023-10-24T10:14:12+00:00

Dat is afhankelijk van het vermogen dat benodigd is om de gekozen ruimte te verwarmen en de mate van isolatie in die ruimte. Daarnaast speelt de duur dat u gebruik maakt van het infraroodpaneel een rol. Stel dat u een infraroodpaneel van 800 watt gedurende 200 dagen per jaar 2 uur per dag aanzet, dan kost dan € 64,00 per jaar op basis van een stroomprijs van € 0.40 per kWh. 

Kan ik mijn hele woning verwarmen met infraroodverwarming?2023-10-24T10:14:12+00:00

Wij adviseren infraroodverwarming vooral als ‘bijverwarming’. Bij voorbeeld een enkele ruimte of een enkel infraroodpaneel boven een plek waar u vaak verblijft. Alleen in uitstekend geïsoleerde woning kan infraroodverwarming als alternatief voor de CV installatie worden ingezet. Er is dan wél een alternatief nodig voor warm tapwater. 

Wordt de achterzijde van het paneel niet te warm?2023-10-24T10:14:12+00:00

Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo’n 40 – 45 graden worden. Om te voorkomen dat deze warmte zich kan ophopen, worden de panelen altijd op beugels gemonteerd. Hierdoor kan er lucht stromen langs de achterzijde van het paneel die de ontstane warmte kan afvoeren. Door de lage temperatuur aan de achterzijde zijn infrarood panelen geschikt voor alle soorten plafonds. Bovendien zijn onze panelen uitgevoerd met een oververhittingsbeveiliging.

Waarom moet een infraroodpaneel geschakeld worden met thermostaat?2023-10-24T10:14:12+00:00

Een infrarood paneel heeft enkel een aan/uit functie. Het paneel geeft dus altijd 100% van zijn vermogen als de stroom ingeschakeld is. Onze elektrische thermostaten zijn in staat om het vermogen in of uit te schakelen naar het paneel, afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. Daarmee zorgt de thermostaat er voor dat de juiste ruimte temperatuur bereikt wordt. Het is mogelijk om een infraroodpaneel te gebruiken zonder thermostaat, maar in dat geval zult u zelf het paneel moeten uit zetten door de stroom eraf te halen. In het geval van lokaal bijverwarmen kan dit een goede optie zijn. Bij gebruik als hoofdverwarming zal het paneel altijd via een thermostaat bediend moeten worden

Is de straling van infraroodverwarming ongezond?2023-10-24T10:14:12+00:00

Nee, de lange golf infraroodstraling heeft geen nadelig effect op de gezondheid. De straling verwarmt alleen objecten en dringt niet door in de huid van mensen.

Wat is het bereik van een infraroodpaneel?2023-10-24T10:14:12+00:00

Het bereik van de straling van een infraroodpaneel is ongeveer 3 meter. En een stralingshoek van ongeveer 60 graden. Daarom installeert Hard Verwarmend de infraroodverwarming altijd aan het plafond.

Hoe warm wordt een infraroodpaneel?2023-10-24T10:14:12+00:00

Een infraroodpaneel werkt op een gemiddelde temperatuur van 70 tot 90 graden.  De exacte temperatuur is afhankelijk van het type paneel dat u kiest.

Hoe lang duurt het voor het infraroodpaneel is opgewarmd?

Afhankelijk van het type paneel dat u kiest is de opwarmtijd ongeveer 15 minuten. U ervaart dan direct het comfort van de infraroodstraling, ook al is de ruimte dan nog niet opgewarmd.